A Vivotek piacra dobta az első videó tartalomelemző (VCA) alkalmazás- csomagját, mely a területfigyelő, vonalátlépést érzékelő és objektumszámláló kulcsfontosságú funkciókat foglalja magába.

Bevezették az új VCA (Video Content Analysis) alkalmazáscsomagot, amely megfelel a Vivotek alkalmazás fejlesztő platformnak (VADP). Egy nyílt platformon integrálja a videó elemző funkciót a kamerákkal. A VCA képes az adatokat közvetlenül a kamerán elemezni, így az üzleti alkalmazások mellett a hagyományos biztonsági rendszerek esetében is kitűnő megoldás.

VCA_Vivotek-1024x287

Területérzékelés bemutatása / egy bizonyos terület folyamatos figyelése/
Vonalátlépés bemutatása /ha valaki átlép egy virtuális vonalon értesítést küld/
Objektumszámláló bemutatása /számolja a megjelölt területre érkezők számát/

A területérzékelő funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy meghatározzanak egy sávot a látómezőn belül, melyet automatikusan ellenőriznek. Amikor egy személy vagy egy tárgy belép vagy elhagyja ezt a területet, az eseményt automatikusan felismeri és értesítést küld a videó menedzsment szerverre vagy más háttértároló rendszerre.

A vonal átlépési funkció használatához létrehoznak egy virtuális vonalat a kamera látóterében. Amikor egy személy vagy egy tárgy érinti, ezt a vonalat a rendszer azonnal észleli az eseményt. Ez a funkció észleli jobb vagy baloldalról valamint mindkét irányból egyszerre történő mozgást. A nyilvánvaló biztonsági alkalmazások mellett a területérzékelést és a vonalátlépést abban az esetben is lehet használni, amikor látómező azon területén helyezkedik el a megfigyelendő sáv, ahol a hozzáférés korlátozott.

Az objektumszámláló funkció különösen értékes tulajdonság a kiskereskedelmi alkalmazásokban, ahol a mennyiségi adatok folyamatosan változhatnak úgymint a bolti forgalom és a vásárlói viselkedés valamint a közlekedéssel kapcsolatos alkalmazás ahol a funkció az utasok, járművek nyomon követésére használható. A szoftver pontos számszerű adatokat ér el az objektumérzékelő algoritmussal, így megbízható alapot ad a felhasználók számára ahhoz, hogy üzleti döntéseket hozzanak a szolgáltatások javítására, a működési hatékonyság növelésére vagy akár egy mélyreható elemzéshez. A program a kapott adatokból grafikonokat és táblázatokat készít, így segítve a felhasználókat az adatok kiértékelésében.

A megfigyelő kamerák hagyományos szerepe az üzleti alkalmazásokban kibővült. A Vivotek hosszú utat tett meg a kamerán történő videó adatelemzéshez a Vivotek alkalmazás platformmal. Alig várjuk, hogy láthassuk azt, hogy a fejlesztők ezzel a kombinációval nagy teljesítményű szoftver bővítményeket hozzanak létre és előnyöket biztosítsanak a kiskereskedők és más ügyfelek számára szerte a világon.”- nyilatkozta Steve Ma a Vivotek ügyvezető alelnöke.

vca-kameraképek-e1409825870910-1024x230

A teljes VIVOTEK videó tartalomelemző csomag tartalmazza a területérzékelő, vonalátlépő és objektumszámláló modult, mely már rendelkezésre áll a Vivotek MD8562, FE8174 / 74V, és FE8173 kamerák esetében.

Az MD8562 kamerát kimondottan közlekedési felügyeletre fejlesztették ki. Ezzel a funkcióval a megfigyelt terület biztonsága minden tekintetben nagy áttörést jelent. Az objektumszámlálóval statisztikát készíthetünk az adott járat utasforgalmáról így változtatható optimálisan a járatsűrűség.

Az FE8174, FE8174V és FE8173 fisheye dome kamerákat jellemzően nagyobb nyitott területek megfigyelésekor használják, mint a repülőterek, bevásárlóközpontok, pályaudvarok vagy kereskedelmi egységek. Ezeken a területeken az említett funkciók sokat lendítenek a terület biztonságán. Gondoljunk csak bele, hogy ezzel a kis változtatással már lehetőség nyílik a látogatottság mérésére és statisztikák készítésére, de akár a vonalátlépési funkcióval megakadályozhatjuk az idegenek belépését egy esetleges üzemi területre.

A vállalat azt tervezi, hogy egyesíti ezeket a funkciókat a további Vivotek kamerákban is a közeljövőben.