A felvett videók tömörítése párhuzamosan fejlődik a felvevő eszközökkel. Míg utóbbi főleg a hardveres oldalt képviselik, úgy előbbi tisztán a szoftveres oldalért felel. Az alapvető cél sosem változik: a lehető legjobb képminőség elérése a lehető legkisebb tárolási kapacitás és igényelt sávszélesség mellett. Ezzel a gyakorlatban egyre jobb minőségű videókat élvezhetünk úgy, hogy mindemellett nem kell drága háttértárolókat vagy túlságosan összetett informatikai rendszert vásárolnunk IP alapú kameráink képének rögzítése során. A korábban elterjedt MJPEG és MPEG4 szabványok mára elavulttá váltak. Éppen ezért a több fejlesztető gárdát is magába foglaló csoport mely, JVT (Joint Video Team) néven vált híressé, 2003 májusában elérhetővé tette a H.264/AVC kódolást, mely a mai napig rendkívül népszerű, többek közt a Blue-Ray lemezek a Vimeo vagy éppen a Youtube is használják. A platform tehát rendkívül elterjedt és standardizált. Nem csoda, hogy a mai biztonságtechnikai kamerák java része is támogatja ezen codec-et.

1

A technikai fejlődés azonban új szakaszába ért a H.265 szabvány kifejlesztésével. Elődjéhez képest -a felvételeken szereplő mozgás mértékétől függően- akár kétszeres tömörítési aránnyal is képes dolgozni, támogatott maximális felbontása pedig 7680 × 4320 pixelre nőtt. A szabványt ugyan már 2013-ban véglegesítették, de a biztonságtechnikai eszközök körében 2016-os trend lesz azon új eszközök megjelenése, melyek a gyakorlatban képesek kihasználni az új technológiát. Hiszen a komolyabb mértékű videókompresszió által komolyabb számítási teljesítményű hardverre van szükség mind a felvételi, mind a rögzítési oldalon.

2

A legtöbb biztonságtechnikai kamerákat gyártó cég elméletben meg tudná valósítani ugyan az átállást, de ehhez olyan speciális hardverre van szüksége, mely képes ezt végrehajtani a gyakorlatban. A Vivotek lépéselőnye annak is tudható be, hogy 2007 óta saját leányvállalattal rendelkezik (VATICS) mely szinte kizárólag a Vivotek számára készít SoC (System on Chip) hardvert. A Vivoteknek ez által nem kell egyetlen fejlesztőre sem várnia: a saját elképzeléseihez is tudja alakítani a kamerákhoz és rögzítőkhöz szánt hardvert. Ennek tudható be, hogy az első gyártók között van, akik valóban rendelkeznek kész, működő H.265-ös kamerákkal és rögzítőkkel, nem csupán a portfólióban szerepel.

A Vivotek az év eleje óta büszkén prezentálja új 3-, és 5Mpixel felbontású kameráit, a V-Pro széria tagjaiként. A kamerák között egyaránt elérhetőek kültéri és beltéri modellek, bullet, dome és box kialakítással. Ugyanakkor mit sem érnek a modern kamerák, ha a rögzítési oldal nem kellően felkészült. Éppen ezért a Vivotek ND9xxx szériás hálózati rögzítői és 1.11.X szériás VAST VMS programja, már teljes mértékben kompatibilis a H.265-ös kódolással. A lehető legjobb képminőség elérése érdekében, ezen rögzítők akár 12Mpixel felbontású videót is képesek rögzíteni és FullHD-ben megjeleníteni, akár analóg (VGA) akár digitális (HDMI) kimeneten keresztül. Így olyan teljes rendszert képes összeállítani, mely a kor legmodernebb technikai megoldásait prezentálja.

3

Ezen felül a Vivotek kifejlesztette saját tömörítési mechanizmusát H.265 alapokon, Smart Stream II. néven. Ez által képes arra, hogy a technológia határait súrolva az adatforgalmat és a rögzítési kapacitást a végletekig redukálja. Ennek köszönhetően a tömörítési arány akár 80% fejlődést ér el a H.264-hez képest. A különféle volumenű komplett megoldások révén a Vivotek kamerái bármely felhasználási módhoz bátran ajánlhatóak. Legyen szó akár néhány kamerás otthoni rendszerről, retail üzletekbe szánt megoldásokról vagy egészen összetett nagyvállalati, esetleg térfigyelő rendszerekről. A Vivotek eszközeiből mindig képes lesz összeállítani az igényeinek legmegfelelőbb rendszert.

4 5

 6 7