A Vivotek a világ egyik legnagyobb IP kamera gyártójaként mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kiváló minőségű kameráihoz egyszerűen használható, ugyanakkor intelligens szoftvert fejlesszen. Az elmúlt években a felhasználók hozzászokhattak a Vivotek ST7501 VMS (Video Management Software) szoftveréhez, mely ingyenesen támogat maximum 32db Vivotek kamerát. A program rendkívül egyszerűen konfigurálható felülete és alapvető funkciói (32 kamerás rögzítés, 16 csatorna egyidejű visszajátszása, PTZ vezérlés, riasztások kezelése, fisheye dewarp, stb) révén rendkívül sikeres volt a felhasználók körében.

1

Azon felhasználók számára, akik 32-nél több IP eszközzel rendelkeznek, a Vivotek saját CMS (Central Management Software) programja elérhető, ST7502, azaz VAST néven. A program csatornánként licence-elhető és a Vivotek eszközök mellett bármely ONVIF kamerával elboldogul, így akár meglévő IP rendszerhez is bátran ajánlható. Fő különbség az ST7501-gyel szemben, hogy a VAST már képes több szerveren rögzíteni és akár egyidejűleg megjeleníteni az élő képet és felvételeket bármennyi kliensen, így lehetőségünk van összetett rendszereket összefűzni segítségével. Direktben kezeli a Vivotek saját asztali hálózati rögzítő eszközeit (NVR) és Smart Switcheit, így minden eddiginél átláthatóbb felületen monitorozhatjuk rendszerünket, akár videófal segítségével is. A VAST az első CMS programok egyike, melyek támogatják a H.265-ös kódolást, így a 9-es szériájú Vivotek kamerákkal azonnal élvezhetjük az új kódolás előnyeit: a kisebb sávszélesség-, és tárhely igény minden felhasználót pozitívan érint.

2

A Vivotek 2015 végétől ingyenesen elérhetővé tette a VAST 1.11-es változtatát, mellyel nem titkolt célja a korábbi ST7501 teljes kiváltása. Az ingyenes VAST a korábbiakban megszokott 32 Vivotek csatornát tartalmazza majd gyárilag, de az említett módon könnyedén bővíthető szoftveresen. Így minden Vivotek kamerát vásárló partner azonnal élvezheti a CMS előnyeit.

A fejlesztés ugyanakkor nem áll el, sőt mi több, a gyártó előreláthatólag a 2016-os év közepén megjelenteti a Vivotek VAST2-t, mely az első főverzióbeli ugrás lesz a program életében. Ennek köszönhetően a CMS teljesen új, korszerűbb motorra épül majd. Az elsődleges cél a H.265-ös kódolás miatt megnövekedett erőforrásigény minél jobb optimalizálása és olyan új, intuitív funkciók beépítése, mint például a Smart Search, mely segítségével minden eddiginél könnyebben kereshetünk vissza bármely eseményt. A fejlesztés gőzerővel folyik, a program jelenleg alpha verzióban van. A publikusan elérhető és felhasználók által tesztelhető béta verzió is hamarosan megjelenik, melyet természetesen elsőként teszünk majd közzé!