A Vivotek számára 2016 első fele a portfólió teljes megújításáról szól, melyet több technikai szempont is indokol. Egyfelől a nagyobb gyártók között elsőként kezdik el forgalmazni saját fejlesztésű H.265 kódolással bíró IP kameráikat illetve hálózati rögzítőiket. Ezzel párhuzamosan a kamerákban lévő hardverek gyártásáért felelős leányvállalatuk a Vatics új architektúrával rendelkező chipkészletet fejleszt, így több korábbi modell is frissítésre kerül. Mindezek mellett nem elhanyagolható trend a miniatürizálás folyamata: beltérben nagyon sokan kicsi, könnyen elrejthető, esztétikus kialakítású eszközöket szeretnének felszerelni.

21

Ezt figyelembe véve a Vivotek két új, miniatűr fisheye kamerát dobott a piacra a FE8182 illetve a VC8101 típusok személyében. A gyártó már a tavalyi évben is magáénak mondhatta a világ akkori legkisebb 5-MegaPixel felbontású halszem optikás kameráját, hiszen az FE8180 is csupán 90mm átmérővel rendelkezett. Erre most sikerült rátenniük egy lapáttal, hiszen az FE8180 kamera álmennyezetbe rejthető kialakítása révén 60mm átmérővel bír, míg a VC8101 pinhole kialakítása miatt csupán egy apró optikát enged láttatni. De nézzük is meg a konkrétumokat a két új típus kapcsán!

3

A Vivotek FE8182 rendkívül esztétikus kialakítása miatt kifejezetten javasolható irodaházak, bankok vagy üzletek megfigyelésére. A kis kameraház ugyanakkor nagy tudást rejt magában! A mindössze 6 centiméter átmérőjű házban 5-MegaPixel felbontású CMOS szenzor kapott helyet, mely 1920x1920pixel felbontású képet tud küldeni, 15frame per másodperc képfrissítés mellett. A kamera H.264 kódolást használ, melyet tovább lehet optimalizálni a Vivotek saját Smart Stream funkciója segítségével. Ezen algoritmus képes több részre osztani a kamera által küldött képet és a képtartomány bizonyos részeit alacsonyabb vagy éppen magasabb részletességgel kezelni. Így optimalizálhatjuk a sávszélességet valamint a felvételi kapacitás igényét. A kamera ezen felül rendelkezik szoftveres WDR funkcióval, illetve 3D-s zajcsökkentéssel van ellátva. A hardveres dewarp funkciónak hála a megjelenített képet képesek több felé bontani, így egyetlen halszem optikás eszközzel több kamera is kiváltható.

5

A Vivotek VC8101 egy speciális pinhole kialakítású eszköz, mely két féle képérzékelővel is rendelhető. A CU8161-H jelzésű típus normál 93 fokos látószöggel rendelkezik, míg a CU-8163-H modell 180 fokos, panoráma optikával bír. Kialakításukat tekintve rendkívül praktikusak, hiszen a gyártó ketté választotta a kamera központi egységét a képérzékelőtől, így könnyen szerelhető és rejthető modellről van. Mindkét variáns FullHD felbontással, hardveres WDR-rel, valamint a fent említett Smart Stream funkció továbbfejlesztett verziójával rendelkezik.

A kamerák áprilistól elérhetőek a gyártó kínálatában. A Vivotek a jövőben továbbra is arra törekszik, hogy minél esztétikusabb, praktikusabb és könnyen felszerelhető kamerákat fejlesszen, miközben a képminőségben nem kell kompromisszumot kötnie.