Ezen megoldásnak köszönhetően a Kolumbiában, Antioquia megyében található San Nicolás bevásárlóközpont átállt az eddig használt manuális emberszámlálásról egy hatékonyabb és praktikusabb IP alapú VIVOTEK rendszerre.

A bevásárlóközpontban az emberszámlálás eddig manuálisan történt: a biztonsági személyzetet, őrt terhelte a felelősség, akiknek elsődleges feladata az ott tartózkodók és tulajdonaik megóvása, biztosítása. A biztonsági személy minden alkalommal megnyomott egy gombot amikor egy ember belépett az épületbe vagy boltba. Mindeközben az elsődleges feladatára is figyelnie kellett, ami miatt a számlálás nem lehetett teljesen megbízható és hatékony.

A forgalom és a potenciális vásárlók, illetve egyéb problémák – mint nagy forgalmú területek bérlése – kezelése érdekében fontos az emberek számlálása. Továbbá számos marketing, infrastruktúra és egyéb területek döntéseinek adnak alapot az emberszámlálásban mért értékek. Azzal, hogy külön biztonsági gárdát látunk el ezzel a feladattal, értékes emberi erőforrásokat pazarolunk el, de az eredmény nem mindig kielégítő.

A beruházó követelményei – A Vivotek került ki győztesként

A bevásárlóközpont vezetősége megkérte a kivitelező céget, hogy biztosítsanak nekik egy emberszámláló rendszert.

„A piacról 2 vagy 3 alternatívával tettünk egy ajánlatot, és a Vivoteket választották. A tesztelés után kiderült, hogy a Vivotek bizonyult a lehető legjobb megoldásnak, mivel a kamerájukban egyszerre van jelen a számláló funkció, és egy erős szoftver a jelentésekhez” világított rá Carlos Sanchez, a kivitelező cég marketing menedzsere.

counting_solution_banner

A megoldás – A Vivotek SC8131 3D sztereó IP kamerája

Hat gyalogos bejáratnál lett kiépítve az újfajta megoldás. Hat darab Vivotek SC8131 került felszerelésre és összehangolásra a Vivotek VMS szoftverében, a VAST-ban.

Carlos Sanchez rendkívül elégedett volt az eredményekkel:

„Minden kamera működött egymástól függetlenül, gyűjtötték és jelentették a statisztikai adatokat a szerver felé a megfelelő módon.” A kamerák önmagukban is teljesen megállják a helyüket, de ha össze vannak kapcsolva, még jobb és rugalmasabb eredmény érhető el. „A jelentéseket ki lehet exportálni a szerverről különböző formátumokban.” Tette hozzá Sanchez.

 

Megbízhatóság és hatékonyság – Még árnyékok esetén is 

Sanchez – aki mindig a megbízhatóságra törekszik – megerősítette, hogy megfelelő paraméterek esetén a pontosság akár 98%-os is lehet.

„Teszteltük például, hogyha ölelkező emberek sétálnak be, a kamera két embernek ismeri fel őket, ha a fejük nem ér össze.”

A kamerák ideális telepítési magassága 3,6 méter és a bejárattól körülbelül 5 méterre érdemes elhelyezni. Ha megfogadjuk ezeket az ajánlásokat, a kamera képes megkülönböztetni objektumokat magasságuk szerint. Például a bevásárlókocsikat nem emberként ismeri fel.

counting_solution_vast_vca_liveview

A magas felbontásnak köszönhetően az árnyékokat sem ismeri fel emberként. Ez különbözteti meg az SC8131-et a többi elemzés-központú kamerától, melyek a pixelek változása alapján működnek. Mivel az árnyékok esetén is változnak a képpontok ezért ez sok esetben összezavarja a kamerát.

„Az SC8131 két lencsével rendelkezik – így egy háromszögelési algoritmussal működik, aminek a segítségével hasonlóan érzékeli a mélységet, mint az emberi szem. Az árnyékoknak nincs mélysége, ezért a kamerát nem zavarják össze.” mondja Sanchez.

A kivitelező menedzserét is lenyűgözte, hogy a Vivotek rendszere által generált riportok probléma nélkül alakíthatóak az ügyfelek igényeihez.

„Mivel egy kamera egy önálló emberszámlálóként működik, lehetőség van arra, hogy tudjuk mennyi ember ment át egy bizonyos bejáraton, 2 bizonyos bejáraton, vagy akár az összesen. A lehetőségek sokrétűsége minden igényt lefed”.

 

A gyártó szemszögéből counting_solution_people

Cristian Gomez, a Vivotek kolumbiai mendzsere elmondása szerint ez a bevásárlóközpont az első a világon, ahol teljesen ez a megoldás került kiépítésre.

„Hasonló projektek vannak kilátásban több országban, más körülményekkel, más elvárásokkal.”

Hogy miért döntött úgy a Vivotek, hogy kiad egy kamerát, ami emberszámláláshoz készült?

„A piac megfogalmazta ezt a növekvő igényt. Folyamatosan érdeklődtek ilyen megoldás iránt és mindig egy harmadik féltől függtünk – vagy a rögzítő vagy a rögzítő szoftver miatt -, de ez a megoldás azt jelentette, hogy a pontosság néha az elvárások alá esett, ami nem a kamera, hanem a szoftver hibája volt, mert az algoritmusok nem voltak olyan hatékonyak mintha magára a kamerára készültek volna.”

Amikor a kamera végzi az elemzést, felszabadítja a szerver erőforrásait, így egy kevésbé erős, olcsóbb szerver is elégséges, mert a folyamatot a kamera, a „végpont” végzi. Egyedisége miatt nem kíván nagy kimenő sávszélességet. A kamera folyamatosan küldi az információkat a szervernek, de csak kis sávszélességre van szükség a számlálási jelentésekhez az adatok struktúrájából adódóan.