A VIVOTEK 3DNR technológia lehetővé teszi a zaj csökkentését és a jó képminőség fenntartását alacsony fényviszonyok mellett.

Bevezetés

Műszaki értelemben a „zaj” kifejezés olyan melléktermékeket jelent, amelyek akkor fordulnak elő, ha a jeleket – hangokat, képeket és videókat – továbbítják vagy reprodukálják. Az egyik leggyakoribb tényező, amely a zajszintet a videóban okozza, az alacsony megvilágítás. A zaj nyilvánvalóan komoly problémát jelent biztonsági alkalmazás esetén rögzített videóban. Például nagymértékben korlátozhatja az észlelni kívánt személyek vagy a rendszámtáblák éjszakai videofelvételen történő pozitív azonosítását, illetve az irodában vagy a kiskereskedelmi térben gyengén megvilágított területek hatékony megfigyelését. A zajcsökkentés ezért kulcsfontosságú lehet minden olyan biztonsági kamera esetében, amelyet alacsony fényviszonyok mellett használnak.

 

2DNR vs. 3DNR

Jelenleg kétféle technológiát alkalmaznak széles körben a zaj csökkentése érdekében, mindegyiknek vannak erősségei és gyengeségei: 2D zajcsökkentés (2DNR) és 3D zajcsökkentés (3DNR). A 2DNR az egyes képkockák elemzésével működik, algoritmikusan azonosítja azokat a pixeleket, amelyek valószínűleg zajokat mutatnak. A 3DNR ezzel szemben elemzi az egymás után következő képkockák közötti különbségeket a képpontok beállítása és a hűség növelése érdekében. A 3DNR általában nagyobb zajcsökkentést produkál, mint a 2DNR, de azzal a hátránnyal, hogy hajlamos mozgás elmosódást okozni gyorsabb mozgások esetén.

 

VIVOTEK 3DNR Megoldás: 2DNR és 3DNR kombinálása

Annak érdekében, hogy kihasználja az egyes zajcsökkentő technológiák erősségeit, de elkerülve azok gyengeségeit, a VIVOTEK a 2DNR és a 3DNR kombinációját alkalmazza. Mivel a 2DNR általában kiváló eredményeket nyújt a mozgó objektumok esetén, a látómezőben olyan területekre alkalmazható, ahol a mozgás történik. Eközben a 3DNR a látómező statikus területein kerül alkalmazásra. A videó minőségének javítása mellett a VIVOTEK zajcsökkentő technológiái más fontos előnyöket is biztosítanak, például a videofájlok méretének csökkentése és a zaj okozta téves riasztások megelőzése. A VIVOTEK kétféle zajcsökkentő technológiájának zökkenőmentes integrációja teszi lehetővé, hogy a VIVOTEK kamerái rendkívül jól teljesítenek még a kihívásokkal teli, alacsony fényviszonyok mellett is.