Profil beállítások – Bevezetés

A legtöbb környezetben a nappali és éjszakai megvilágítás szintje nagyon eltérő. Annak érdekében, hogy világosabb és részletesebb videofelvételeket készítsen ilyen ellentétes fényviszonyok között is, a VIVOTEK kamerákban nappali és éjszakai üzemmódot is találunk. Hogy a két profil a céljukat legjobban szolgálja, az egyes módok beállításainak finomhangolása a kulcs a lehető legjobb videóminőség biztosításához.

A profilbeállítások figyelembe veszik a kamera adott elhelyezésének egyedi körülményeit, valamint az adott alkalmazás különleges igényeit. A profilok optimalizált képbeállításokkal, expozíciós szintekkel és mozgásérzékeléssel konfigurálhatók és alkalmazhatók mind nappali, mind éjszakai üzemmódban. A profilbeállítások úgy is alkalmazhatók, hogy egy ütemterv szerint működjenek és így a beállításokat egy adott időszakban alkalmazzák, teljes rugalmasságot adva ezzel a rendszer tervezőjének.

Számos kamera melyek nappali/éjszakai mód nélkül kerülnek forgalomba, csak az ütemező módot fogják támogatni a profil beállításban.

Három konfigurációs profil a különböző helyzetekre

A VIVOTEK kamerák profil-beállítási felülete 3 területet fed le – képbeállítások, expozíciós beállítások és mozgásérzékelés. A képbeállítások alatt a fehéregyensúly, a világosság, a kontraszt, a telítettség és az élesség értékei állíthatók. A rendelkezésre állás függvényében ugyancsak itt lehet ki- és bekapcsolni a gamma görbe optimalizálását, a 3D zajcsökkentést és az elektronikus képstabilizációt. Ugyanolyan egyszerűen alkalmazható a profilbeállítás az expozíciós beállításokhoz, mint a magas kontrasztú viszonyok melletti minőségjavításra alkalmas WDR technológia engedélyezésére. Az előbbieken túlmenően a mozgásérzékelés esetén is alkalmazhatunk profilokat. Az éjszakai mozgásérzékenység és küszöbérték eltérő módon konfigurálható, mint a nappali, így elkerülhetjük a hamis mozgásjelzést. Továbbá, mozgásérzékelési ablakok adhatók hozzá a képhez, vagy eltávolíthatók abból az alkalmazástól és a helytől függően.

Képbeállítások Exponálás

Mozgásérzékelés

Példa a nappali és az éjjeli profilbeállításra

A profilbeállítás működésének könnyebb megértésére képzeljünk el egy IP8155HP kamerát, ami egy raktárat figyel. A nappali módra alkalmazzuk az alapbeállításokat. Éjjeli módban azonban úgy állítjuk be a kamerát, hogy kihasználja a profilbeállítás előnyeit. A megnövelt fényerő és kontraszt, aktivált 3D zajcsökkentés, és a WDR Pro II magas szintre történő beállítása, alacsony érzékenységgel, csökkenti a hamis mozgás riasztások kiváltásának esélyét és növeli a minőséget a teljes képen.


Profilbeállítás nélkül: Profilbeállítás nélkül a kamera egyetlen képbeállítást használ, mialatt a fényviszonyok változnak, így éjszaka zajos képet kapunk.


Profilbeállítással: A profilbeállítás lehetővé teszi a dupla konfigurációt, ami jó képminőséget biztosít mind nappali, mind éjjeli fényviszonyok között.

A profilbeállítás használatának előnyei

A Profil beállításainak kényelmével és teljesítményével biztosíthatja, hogy a VIVOTEK kamera egyértelműen megjelenített objektumokat és részletes képet szolgáltasson a kiváló minőségű videóban mind nappali, mind éjszakai üzemmódban.