Hagyományos mozgásérzékelés

A CCTV iparágban széles körben elterjedt a mozgásérzékelés használata. Ahogy a hardverek teljesítménye egyre növekszik és a mozgásérzékelő technológia is egyre inkább kiforrott lesz, gyakrabban fordul elő, hogy az ilyen technológiákat közvetlenül a hálózati kamerákba integrálják. A hagyományos mozgásérzékelés azonban nagymértékben támaszkodik a pixelváltozások észlelésére, a háttérmodellezésre vagy a mozgásvektorokra, és a hamis riasztások kiválthatók a fák mozgásával, a nappali és éjszakai mód közötti váltással, a felhők mozgásával, vagy akár a kis állatok megjelenésével. Az ilyen hamis aktiválás elkerülése érdekében a VIVOTEK kifejlesztette a következő generációs mozgásérzékelőt, az Intelligens mozgásérzékelést.

VIVOTEK intelligens mozgásérzékelése

Személy érzékelés

A Vivotek a számos lehetséges emberi alak felismerésére alkalmas, a neurális hálózatok által futtatott motort fejlesztett ki, kihasználva a megfigyelési területen szerzett széleskörű tapasztalatait és hatalmas képadatbázisát. Az emberi sziluett-adatbázis alapján és a megfelelően előkészített deep learning modell segítségével az intelligens motor azonnal felismeri az emberi jelenlétet a megfigyelt területen. Mivel a videomegfigyelés tárgya nagyrészt az emberi tevékenység, így a Személy érzékelés funkció nagyban megkönnyíti a telepítést és a beállítások elvégzését. A Személy érzékeléssel csak az emberi tevékenység lesz riasztást kiváltó esemény, míg a növényzet mozgása, járművek áthaladása, vagy állatok jelenléte nem fog riasztást kezdeményezni. Ez segít csökkenteni mind a hamis riasztásokat, mind a kamera beállításához szükséges időt és munkát.

A fenti képpár mutatja az Intelligens mozgásérzékelés fokozott pontosságát. A bal oldali képen láthatjuk a számos téves riasztást pirossal jelölve, amiket a hagyományos mozgásérzékelés indított. A jobb oldali kép azonos felvételt mutat, de itt az Intelligens mozgásérzékelés használatával csak az emberi alak vált ki riasztást.

Bármilyen fényviszonyok között megfelelő pontosság

Az Intelligens mozgásérzékelés deep learning algoritmusa egy több ezer nappali, éjszakai és egyéb fényviszonyokat tartalmazó adatbázisával dolgozó megvilágítási modell segítségével rendkívül gyorsan alkalmazkodik a felhasználási környezethez. Az Intelligens mozgásérzékelés megvilágítási modellje egyaránt megbirkózik a napsütéses felvételekkel, beltéri világítással, vagy a világítás nélküli képekkel, illetve olyan hamis riasztásokkal, amiket pl. autók fényszórói okozhatnak, vagy egyéb zavaró hatások. Továbbá a beágyazott világítási modelleknek köszönhetően a felhasználóknak nem kell folyton finomhangolniuk a mozgásérzékenységet a különböző alkalmazási körülmények alapján, vagy a nap különböző időpontjaiban.

Időszűrés

A VIVOTEK fejlett időszűrést is biztosít az intelligens mozgásérzékelés technológiájában. Az időszűrés beállításai két paramétert tartalmaznak: minimális aktivitási időtartam és aktivitás egyesítési intervallum. Ha egy gyorsan mozgó objektum nem elegendő eseményindítónak, akkor a felhasználók a minimális aktivitás időtartamát néhány másodpercnyi időtartamra állíthatják be, amely időtartam alatt egy objektumnak az észlelési területen kell maradnia egy riasztási esemény kiváltása előtt. Másrészről, az aktivitás egyesítési intervallummal az egy objektum által generált mozgás maximális idejét lehet meghatározni. A mozgások szoros időbeli előfordulását egyetlen esemény részének tekintjük, így a többszörös folytonos mozdulatok egyetlen riasztássá egyesíthetők, ezáltal csökkentve az átvizsgálandó időt. Ez lehetővé teszi, hogy a riasztások akkor is megvalósulhassanak, ha hosszú, vagy töredezett mozgásokat észlelünk.

Intuitív beállítások

A VIVOTEK intelligens mozgásérzékelő technológiája tovább gondolja az olyan hagyományos konfigurációs megközelítéseket, amelyek a képen lévő objektumok méretére támaszkodnak, és ezáltal egy intuitív felületet kínálnak, amely bemutatja, ahogy a mozgásaktivitás valós időben, az idő tengely mentén változik. Ez egyértelműen mutatja a felhasználónak, hogy az aktuális konfiguráció pontosan érzékeli-e a mozgást a videóban. A kamera által gyűjtött tevékenységadatok átfogó grafikonokon jelennek meg.

A felhasználók nyomon követhetik és összehasonlíthatják az idők során szerzett adatokat, valamint a grafikus felületen keresztül finomhangolhatják az észlelési paramétereket.
Azon intelligens mozgásérzékelést alkalmazók számára, akik nem használják a személyérzékelést, az érzékelési küszöbérték megváltoztatható a monitoron megjelenő tevékenységek figyelése közben. A tevékenységi diagram 60 másodperces időtartamot ölel fel az X-tengelyen. Az Y-tengely a változott képpontok százalékát jelzi a látómezőben. Ily módon a felhasználó meg tudja állapítani, hogy megfelelően van-e beállítva a mozgásérzékenység.

Összefoglalás

A VIVOTEK intelligens mozgásérzékelés lehetővé teszi az emberi tevékenységek azonnali felismerését, hatékonyan csökkenti a hamis riasztásokat, és segít lecsökkenteni a biztonsági személyzet hamis riasztások ellenőrzésére pazarolt idejét. A kezdeti beállítás során az intelligens mozgásérzékelés lecsökkenti a telepítéshez szükséges időt és a konfigurációs hibák esélyét, miközben minimalizálja a hamis riasztások számát. Az intelligens mozgásérzékelés könnyen alkalmazható a legtöbb felügyeleti esetre anélkül, hogy unalmas konfigurációs feladatokra és a helyszínen történő hosszadalmas beállításokra lenne szükség.